Seleniul, mineralul salvator
- 27.08.2023
- Home
Elementul seleniu a fost descoperit în 1817, mai mult sau mai puțin accidental, de către Jöns Jakob Berzelius și Johan Gottlieb Gahn si este elementul cu numărul 34 din tabelul periodic. Seleniul nu este un nutrient cunoscut, însă în ultimii 2-3 ani, a tot fost recomandat ca antiviral alături de alţi micronutrienti. - Conf. Dr. Lygia Alexandrescu
SELENIU - MINERALUL SALVATOR:
- Activarea sistemului de imunitate
- Funcție antioxidantă
- Rol anti-ageing
Cum ne apărăm împotriva bacteriilor, virusurilor și paraziților?
Prin activarea sistemului de imunitate. Potrivit studiilor clinice, persoanele care au un nivel mare de seleniu în sânge au un răspuns imun îmbunătățit. În acelasi timp, s-a dovedit ca deficitul de seleniu afectează funcționarea celulelor imune, lucru care generează, automat, un răspuns imun mai lent. Acest antioxidant puternic ajuta la reducerea stresului oxidativ din organism, lucru care reduce inflamația și îmbunătățește imunitatea.
Studiile clinice leagă aportul scăzut de seleniu de un risc crescut de boala oncologică și de alte probleme de sănătate cronice. Din păcate, la nivel mondial, zone întregi de populaţii nu reușesc să-şi asigure seleniul în cantitate suficientă pentru a-și optimiza starea de sănătatea. Acest lucru se datorează parțial faptului că solul agricol din multe părți ale lumii are un conținut scăzut de seleniu, iar carenţa este agravată şi de unele diete dezechilibrate.
Astăzi, din ce în ce mai mulți experți solicită suplimentarea cu seleniu ca măsură utilă pentru îmbunătățirea sănătății globale. De fapt, fermierii au hrănit animale cu seleniu suplimentar timp de zeci de ani, ca o modalitate naturală de a preveni problemele musculare și articulare, bolile de inimă și fertilitatea scăzută la animale.
Înainte de orice, seleniul este o componentă absolut vitală a proteinelor dependente de seleniu care au mai multe funcții biologice în sănătatea umană, în special funcție antioxidantă. Deși este foarte important pentru sănătatea umană, seleniul nu este utilizat ca element liber în corpul uman. În plus, seleniul este relativ rar în natură și este distribuit foarte neuniform în solurile pământului. În consecință, este foarte inegal distribuit în sursele de hrană din lume. Toate aceste caracteristici îl fac un micronutrient foarte necesar şi de aceea este important să fie prezent in alimentaţie, atât pentru prevenirea bolilor legate de deficitul de seleniu, cât și pentru funcțiile biologice de promovare a sănătății, ca parte a aminoacidului selenocisteină din selenoproteine.
Alimentar ne putem obține aportul zilnic de seleniu din consumul diferitelor alimente dintre care amintim ouă, pește, cereale și leguminoase. Însă nu întotdeauna este suficient acest aport alimentar. Pentru cei care optează mai ales pentru o alimentație vegană, tocmai pentru beneficiile considerabile ale unui astfel de regim alimentar, dar elimină din alimentație nu doar carnea, ci și peștele și ouăle, în acea măsură au nevoie și mai mult de un supliment alimentar zilnic pentru că seleniul nu este sintetizat în corpul uman.
Cantitatea de seleniu din alimentele pe care populaţia le consumă de obicei este destul de scăzută. Se știe că nucile braziliene au un conținut ridicat de seleniu, dar nu mulți oameni mănâncă nuci braziliene în mod constant. Cantitatea de seleniu din cereale și alte plante variază considerabil de la o regiune la alta, în funcție de cât de mult seleniu există în sol. În consecință, aporturile individuale de seleniu variază foarte mult de la o regiune la alta și depinde foarte mult şi de obiceiurile alimentare individuale.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a emis o declarație, în sensul că a fost stabilită o relație cauză-efect între aportul alimentar de seleniu și protejarea ADN-ului, a proteinelor și a lipidelor de permanenta deteriorarea oxidativă, asigurându-se o funcție imunitară, funcția tiroidiană și spermatogeneză normale.
Beneficiile pentru sănătate ale suplimentării cu seleniu au fost observate în studii clinice controlate.
Efectul seleniului asupra evolutiei bolilor cardiace
Studiile controlate au arătat beneficii semnificative pentru sănătate asociate cu administrarea zilnică a unui supliment de drojdie îmbogățit cu seleniu. În acest studiu, subiecţii care au avut cel mai crescut nivel de seleniu seric, au avut şi rate de mortalitate semnificativ mai scăzute decât participanţii la studiu care au avut cel mai scăzut nivel de seleniu seric. Acest efect a continuat să fie observat şi la 10 ani după inițierea perioadei de patru ani de suplimentare zilnică cu 200 de micrograme.
Efectul seleniului asupra incidenței cancerului
În studiul Nutritional Prevention of Cancer, pacienții tratați zilnic cu 200 micrograme timp de 4,5 ani au avut rate semnificativ mai scăzute de cancer de colon, plămân, prostată. În mod similar, într-un alt studiu suplimentarea zilnică cu 100 de micrograme de seleniu și cu alți antioxidanți a condus la un risc cu 31% mai mic de incidență a cancerului și la un risc cu 37% mai mic de mortalitate oncologică la bărbați. De asemenea, în studiul de intervenție nutrițională, suplimentarea zilnică cu 50 de micrograme de seleniu împreună cu antioxidanții beta-caroten și vitamina E, au redus semnificativ ratele mortalității de cauză oncologică.
Există şi studii transversale efectuate şi acestea au dezvăluit o asociere clară între nivelui seleniului seric și riscul dezvoltării unui tip de cancer de prostată.
Iar dacă combinăm seleniu cu un alt ingredient natural, cunoscut ca antioxidant si detoxifiant – și anume Spirulina, obținem într-adevăr o soluție optimă care contribuie la creşterea capacității de apărare naturală a organismului și îl protejează de efectele negative ale radicalilor liberi.
Efectul seleniului asupra evolutiei proceselor de îmbatranire celulară
Ca factor nutrițional semnificativ, oligoelementul seleniu poate remodela modificări fiziologice progresive și spontane cauzate de stresul oxidativ şi astfel se pot preveni bolile cronice și îmbătrânirea precoce. Mai mult, un studiu mai nou din 2022 a constatat că aportul alimentar crescut de seleniu este asociat cu telomeri mai lungi. Acest studiu a constatat că fiecare creștere cu 20 de micrograme a seleniului alimentar a fost asociată cu o lungime mai mare a telomerilor cu 0,42% la participanții cu vârsta peste 45 de ani. Telomerii sunt „capsulele de protecție” situate la capetele cromozomilor noștri care afectează viteza cu care îmbătrânesc celulele. Se consideră lungimea telomerilor ca fiind un biomarker informativ al îmbătrânirii. Cercetătorii cred, de asemenea, că nivelurile mai mari de seleniu sunt asociate cu longevitatea. Mortalitatea de orice cauză a adulților în vârstă cu niveluri scăzute de seleniu este semnificativ mai mare decât cea a vârstnicilor cu un nivel ridicat de seleniu.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca doza de seleniu pentru adulți de 30-40 μg/zi și a declarat că aportul zilnic de până la 400 μg seleniu trebuie considerat sigur.