Nutrienți esențiali pentru longevitate
- 24.03.2024
- Home
Îmbătrânirea este un fenomen natural, firesc, din pacate ireversibil dar a cărui apariție poate fi întârziată. Principalele caracteristici ale îmbătrânirii sunt: formarea ridurilor, aparțtia stărilor repetate de oboseală, scăderea memoriei imediate, probleme de sănătate cum ar fi osteoporoza, slăbiciunea musculară, boala cardiovasculară, etc. Vestea bună însă este că nu vârsta biologică decide în totalitate rămânerea în formă ci depinde în mare masura de noi să rămânem tineri. Așadar este important profilul nostru psihologic, modul de viata adoptat, tipul de alimentație impus, activitatea fizica desfășurată, felul in care reușim să combatem stresul cotidian, etc.
Principalii vinovați de apariția semnelor de îmbătrânire sunt radicalii liberi. Acestia se formează sub acțiunea oxigenului, sunt deosebit de reactivi chimic si au tendinta de a produce modificări patologice la nivel celular. Prin prezența lor, radicalii liberi favorizează apariția diverselor afectiuni, de la cele mai usoare și până la neoplasme (cancere). Aparitia radicalilor liberi poate fi mult redusa printr-un consum regulat de alimente cu activitate antioxidanta si anti-inflamatorie.
Alimentația joacă așadar un rol important în strategia unui individ care a decis să rămână cât mai mult în formă și să întârzie cât mai mult apariția semnelor de îmbătrânire. Iată câteva sfaturi nutrițonale care aplicate pot face mai eficientă lupta împotriva îmbătrânirii:
- - limitarea aportului de grăsimi, zahăr și sodiu;
- - consumarea moderată a suplimentelor de minerale, vitamine și antioxidanti în mod regulat;
- - consumarea fructelor și legumelor în formă cât mai proaspătă și a cerealelor într-o formă cât mai integrală; aceste alimente contin antioxidanți, enzime și fibre alimentare. Acestea din urmă ajută la scăderea nivelului colesterolului sanguin și mențin sănătatea colonului;
- - alegerea peștelui ca o sursă de proteine de natură superioară; peștele contine acizi grasi esențiali omega 3, substanțe cu mare putere antioxidantă si anti-inflamatorie;
- - hidratarea corespunzătoare a organismului cu 30 ml de apa/kg corp/zi; apa este esențială pentru sănătatea la nivelul pielii, musculaturii, circulatiei sanguine, etc.
- - evitarea fluctuatiilor de greutate corporală;
- - alegerea zarzavaturilor bogate în clorofilă în detrimentul legumelor rădăcinoase (morcov, cartof);
- - optarea pentru consumul de fructe proaspete sau sucuri de fructe, în locul sucurilor industriale sau gata ambalate (care sunt pline de zahăr sau indulcitori artificiali și aditivi alimentari);
Dieta antioxidantă
Antioxidantii sunt compusi produsi de organism, care au rolul de a ne proteja de radicalii liberi care pot distruge celulele și țestuturile sănătoase. Ei apar în mod natural în anumite alimente iar pentru a mentine starea de sănătate trebuie să facă parte din dieta zilnică. Citricele conțin vitamina C, germenii de grâu sau uleiurile presate la rece conțin Vitamina E, licopenul este prezent țn pepene si rosii, fructele oleaginoase sunt bogate în seleniu, iar polifenolii sunt continuți de struguri sau rodie.
Dieta antiinflamatorie
Se bazează pe conceptul general conform căruia inflamația exagerată din organism conduce la alterarea stării generale de sanatate, astfel încât combaterea inflamației determină restaurarea stării de sanatate. Alimentele antinflamatoare sunt fructele și legumele care conțin cantități mari de antioxidanti, polifenoli, bioflavonoide care reduc inflamația și limitează producerea de radicali liberi. Polifenolii sunt substanțele care pot proteja membrana celulară și diminuează astfel efectele îmbătrânirii acționând ca vectori antioxidanți și antiinflamatori. Polifenolii pot bloca acțiunea enzimelor ce permit dezvoltarea anumitor tipuri de cancer și pot dezactiva substanțele care stimulează evoluția celulelor neoplazice.
Suplimentele pe bază de cătină și afin stimulează echilibrul la nivelul membranei celulare
- * Previne arteroscleroza prin continutul bogat de antioxidanții responsabili pentru preîntâmpinarea procesului de oxidare a colesterolului LDL
- * Cătina împiedică trombocitele să formeze trombii (cheagurile de sange), care sunt un mare pericol pentru sănătatea vasculara.
- * Procianidinele din afin s-au dovedit eficiente în tratarea cancerului de prostata, întârziind dezvoltarea tumorii.
- * Studiile au demonstrat că sucul de afine consumat de gravide protejeaza creierul neonatal.
- * Previne osteoartrita prin diminuarea deteriorării cartilajelor.
- * Protejează arterele prevenind construirea plăcii de aterom în artere și dezintegrand-o pe cea deja formată.
- * Scade tensiunea arterială
- * Protejeaza dinții, consumul de afine și rodii fiind o maniera naturală de a preveni placa dentară.
Biomasa de spirulina funcționează ca un antioxidant, este necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar si pentru producerea prostaglandinelor
- * Rol în producerea unei enzime numite glutation peroxidaza, responsabilă de protecția proteinelor, lipidelor și acizilor nucleici față de acțiunea moleculelor oxidante.
Complet Hofigal Antioxidant este un supliment alimentar recomandat pentru: susținerea unei diete echilibrate, deosebitele proprietățt antioxidante, cardioprotectoare și antiinflamatoare, întârzierea aparțtiei semnelor îmbătrânirii și pentru beneficiul de a creste astfel longevitatea.
Nutritionist Conf.Dr. Lygia Alexandrescu