TARDIS: ultima actualizare 15.12.2021
Etapa 1 Etapa 2
Valorificarea deșeurilor de plante reprezintă o abordare atractivă în cadrul politicilor UE de gestionare a deșeurilor și de dezvoltare a unei economii circulare. Bio-deșeurile de la fluxurile laterale sau alte surse sunt sub-utilizate ca potențială resursă de compuși valoroși.
Obiectivul general al proiectului este să sublinieze, să optimizeze și să aplice o tehnologie durabilă, integrată de producere de extracte naturale cu conținut ridicat de compuși biologic activi, din fluxurile laterale ale industriilor agricole, aplicabile pentru obținerea formulărilor inteligente pentru afecțiunile secolului XXI, pentru care sunt efectuate cercetări continue.
Ideea principală a proiectului este de a prelucra subproduse vegetale bogate în compuși nutritivi și bioactivi în formulări care vor fi utilizate în industria farmaceutică cu următoarele avantaje: utilizarea extractelor obținute și a compușilor țintă pentru prevenirea / tratarea afectiunilor neurodegenerative legate de vârstă, precum boala Alzheimer; minimizarea cantității de deșeuri vegetale prin recuperarea compușilor țintă din subproduse; creșterea potențialului pieței farmaceutice și alimentare prin proiectarea de noi ingrediente funcționale; creșterea calității vieții.
Proiectul TARDIS este propus în contextul închiderii lanțurilor valorice în bioeconomie, în vederea obținerii de extracte cu conținut ridicat de compuși bioactivi țintă, cu potențiale aplicații farmaceutice și / sau produse nutraceutice. Valorificarea deșeurilor de plante reprezintă o abordare atractivă în cadrul politicilor UE de gestionare a deșeurilor și de dezvoltare a unei economii circulare. Bio-deșeurile de la fluxurile laterale sau alte surse sunt sub-utilizate ca potențială resursă de compuși valoroși.
Scopul principal al prezentului proiect este de a oferi suportul necesar pentru crearea și dezvoltarea unui lanț complementar de cercetare în bioeconomie (industrie, farmacie, agricultură) care are ca scop demonstrarea potențialului enorm al valorificării deșeurilor pentru construirea unei societăți durabile.
Obiectivul general al proiectului este să sublinieze, să optimizeze și să aplice o tehnologie durabilă, integrată de producere de extracte naturale cu conținut ridicat de compuși biologic activi, din fluxurile laterale ale industriilor agricole, aplicabile pentru obținerea formulărilor inteligente pentru afectiunile secolului XXI, pentru care sunt efectuate cercetări continue.
În acest context, în etapa 1 a proiectului, partenerii consorțiului au realizat urmatoarele activități și livrabile :
Premiul Academiei Oamenilor de Știință pentru
Viticultural Waste Management for Obtaining Nanostructures with Medical Applications"
Anda Maria Baroi, Radu Claudiu Fierascu, Roxana Ioana Brazdis, Toma Fistos, Lia-Mara Ditu, Raluca Somoghi, Irina Fierascu, International Scientific Conference, Applications of Chemistry in Nanosciences and Biomaterials Engineering
1. Participare Euroinvent 2021 - Iași, România
Diplomă și medalie de aur
http://www.euroinvent.org/
2. Participare PROINVENT 2021 - Cluj, România
Diplomă de Excelență
https://proinvent.utcluj.ro/
3. Salonul "Traian Vuia" 2021 - Timișoara, România
Diplomă și Medalie de Aur
Pagină proiect pe site partener ICECHIM: https://icechim.ro/project/tardis/
Acest magazin foloseste cookies si alte tehnologii pentru a imbunatati experienta dumneavoastra pe site! Citeste mai mult