Spirulina, super-alimentul viitorului

Spirulina, super-alimentul viitorului

Imaginați-vă o plantă care ne poate hrăni corpul oferind cea mai mare parte a mineralelor si vitaminelor, a macronutrienților de care avem nevoie pentru a trăi, care ne poate ajuta să prevenim alergiile atat de supărătoare, care întărește sistemul imunitar, care ajută la controlul presiunii sângelui și a nivelului de colesterol circulant sau care ne ajută să ne protejăm de riscul aparitiei cancerului. Există un astfel de „super-aliment”? Da, si se numește Spirulină. - Conf. Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, spirulina este un aliment bogat in fier si proteine care poate fi administrat fără riscuri si pe care a declarat-o ca fiind cea mai bună hrană pentru viitor. Spirulina este o algă albastru - verde ce crește în apă dulce sau sărată si se găsește sub formă de supliment, tablete sau pulbere fiind un tip de cianobacterie. La fel ca plantele, cianobacteriile pot produce energie din lumina soarelui prin fotosinteză.

Spirulina a fost consumată de vechii azteci, dar a devenit din nou populară când NASA a propus că ar putea fi cultivată în spațiu pentru a fi folosită de astronauți. În zilele noastre, spirulina este folosita pentru a crește nivelul de nutrienți și antioxidanți din organism și poate ajuta la protejarea împotriva diferitelor boli.

Asadar, acest tip de algă este bogată într-o serie de nutrienți. O singură lingură de 7 grame de pulbere de spirulină uscată conține: Proteine: 4g, Tiamina: 14% din valoarea zilnică, Riboflavină: 20%, Niacina: 6%, Cupru: 47%, Fier: 11%. 
De asemenea, conține cantități mici de magneziu, potasiu și mangan. În plus, aceeași cantitate conține doar 20 de calorii și mai puțin de 2g de carbohidrați. Spirulina oferă, de asemenea, o cantitate mică de grăsime - aproximativ 1g per lingură (7g) - inclusiv acizi grași omega-6 și omega-3 într-un raport de aproximativ 1,5 la 1.
În plus, calitatea proteinei din spirulina este considerată superioară și oferă aproape toți aminoacizii esențiali de care organismul uman are nevoie.

Spirulina are proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii. Componenta principală a spirulinei se numește ficocianină, care este un antioxidant care îi conferă și culoarea albastră unică. Ficocianina poate ajuta la combaterea stresului oxidativ prin blocarea producerii de molecule ce promovează inflamația, oferind efecte antioxidante și antiinflamatorii impresionante.

Aceasta alga poate scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor circulante. Spirulina poate ajuta la scăderea colesterolului total, a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau a colesterolului rău și a trigliceridelor, în același timp la creșterea lipoproteinelor cu densitate mare (HDL) sau a colesterolului bun, care sunt toți factori de risc pentru boli cardiace. Potrivit unui studiu, spirulina a reușit să îmbunătățească semnificativ acești markeri la persoanele cu sindrom hipermetabolic și tulburări asociate acestuia.

Studiile arata ca spirulina poate avea proprietăți anticancerigene. Cercetările pe animale indică faptul că aceasta alga poate ajuta la reducerea apariției cancerului și a dimensiunii tumorii în diferite tipuri de cancer.

O analiză a cinci studii a constatat că administrarea a 1-8 g de spirulină pe zi ar putea reduce semnificativ atât tensiunea arterială sistolica, cât și pe cea diastolică, în special pentru persoanele cu niveluri ridicate de tensiune arterială. Se consideră că această reducere este determinată de o producție crescută de oxid nitric, o moleculă marker care ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge.

Spirulina este un tratament alternativ popular pentru simptomele rinitei alergice și există dovezi că poate fi eficientă. De exemplu, un studiu a constatat că spirulina a fost mai eficientă decât cetirizina, un antihistaminic folosit pentru a trata alergiile, în ameliorarea simptomelor rinitei alergice și în scăderea inflamației.

Spirulina a putea fi un supliment eficient împotriva anemiei feriprive. Anemia este destul de comună la adulții în vârstă, ceea ce duce la senzații prelungite de slăbiciune și oboseală. Un studiu din 2020 a constatat că administrarea de spirulină poate îmbunătăți anemia la gravide în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. În 2021, cercetătorii au descoperit că poate îmbunătăți și deficitul de fier la copiii mici.

In cazul persoanelor active, spirulina poate îmbunătăți atât forța musculară cât și rezistența. Efectele oxidative induse de exerciții fizice contribuie major la oboseala musculară. Spirulina poate ajuta la reducerea acestui lucru, deoarece cercetările arată că puterea și rezistența musculară sunt îmbunătățite. Într-un alt studiu, suplimentarea cu spirulină a reușit să îmbunătățească absorbția de oxigen în timpul efortului maximal, cercetătorii observând că aceasta ar putea acționa ca un ajutor ergogenic pentru a îmbunătăți performanța atletică.

Alte cercetări efectuate pe animale sugerează că spirulina ar putea ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Potrivit unei analize a opt studii clinice efectuate pe oameni, suplimentarea cu spirulina în doze variind intre 4-8 g zilnic ar putea reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

Majoritatea persoanelor care folosesc spirulina consumă până la 8 g în fiecare zi timp de 3- 6 luni, mai ales in sezonul rece.

Spirulina de la Hofigal este usor de administrat și poate furniza prin administrare constantă toate beneficiile acestui aliment al viitorului.

Acest site utilizează COOKIES pentru a vă oferi cea mai bună experiență online.

Logare

Meniu

Coșul dvs

Nu există produse în coșul dvs