Coenzima Q10 - rolul în organismul uman

Coenzima Q10 - rolul în organismul uman

Coenzima Q10, cunoscută și sub denumirea de ubiquinonă, a fost descoperită în anul 1957 de către Frederick L.Crane și colaboratori (Univ. din Wisconsin-Madison, Institutul Enzimei) prin izolarea din inimă bovină. Un an mai târziu, a fost obținută prin fermentație de cercetătorul Karl Folkers și colaboratori
- Biolog dr. Iuliana Crișan

Coenzima Q10 are un rol asemănător vitaminelor și este prezentă în toate celulele din organismul uman, în special în cele cu o activitate intensă - inimă, ficat, creier. De asemenea, coenzima Q10 este produsă de organism până la vârsta maturității și deține un rol esențial în metabolismul energetic celular, având o importanță deosebită în susținerea organismului pentru realizarea funcțiilor vitale.

Interesul privind utilizarea coenzimei Q10 ca posibil tratament împotriva cancerului a început în anul 1961 când s-a observat că pacienții bolnavi de cancer aveau valori serice ale coenzimei Q10 mai mici decât limitele normale. De asemenea, în anul 1978 Peter Mitchell - biochimist englez, a primit Premiul Nobel pentru contribuția sa la înțelegerea procesului de biotransfer de energie prin formularea teoriei chimiosmotice, teorie care include și rolul vital de transportator de protoni al coenzimei Q10 în lanțul respirator mitocondrial.

Ce este coenzima Q10?

Este o substanță liposolubilă, o macromoleculă organică, non-proteică, asemănătoare cu vitaminele, produsă în mod natural de organism, mai ales că absorbția ei depinde de absorbția lipidelor din hrană.

De reținut că, organismul produce o cantitate suficientă de coenzima Q10 numai până la vârsta de 30 ani, după care producția ei scade progresiv. O serie de studii au arătat că, după această vârstă organismul produce tot mai puțină coenzimă Q10, motiv care demonstrează necesitatea consumului de alimente și suplimente alimentare bogate în coenzima Q10. În plus, sinteza endogenă de coenzima Q10 scade odată cu înaintarea în vârstă, scădere însoțită de creșterea stresului oxidativ, caracteristică fenomenelor de îmbătrânire.

Proprietățile coenzimei Q10

Deși, principala proprietate a coenzimei Q10 este aceea de a oferi energie celulelor din întregul organism, totuși posedă și proprietăți antioxidante și chiar curative pentru anumite afecțiuni. Pe lângă avantajele aduse sănătății, s-a descoperit că, acest nutrient esențial are și efecte benefice în ceea ce privește menținerea frumuseții, estomparea ridurilor și susținerea tinereții pielii.

Sintetizată în corp, coenzima Q10 este responsabilă de normalizarea funcției cardiace, susținerea energetică a neuronilor corticali, reducerea stărilor de oboseală, energizarea principalelor organe din corp (ficat, creier, inimă, ochi și rinichi), reducerea acțiunii nocive a radicalilor liberi, refacerea organismului după boală. De asemenea, coenzima Q10 este un adjuvant benefic în boala Parkinson, cancer, scleroză multiplă sau în afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă).

De fapt, coenzima Q10 are efecte pozitive și în lupta împotriva procesului natural de îmbătrânire, prin îmbunătățirea rapidă a funcțiilor mitocondriale, mai ales că pierderea acestor funcții reprezintă principalul obiect de studiu al teoriilor moderne, legat de procesul de îmbătrânire al metabolismului celular. La persoanele peste 30 de ani, a căror piele începe să îmbătrânescă, nivelul de coenzimă Q10 scade odată cu capacitatea celulelor de a produce colagen, elastină și alte molecule importante în susținerea elasticității pielii. În plus, pielea cu mai puțină coenzimă Q10 este sensibilă față de radicalii liberi și toxinele din mediu.

De asemenea, coenzima Q10 crește absorbția altor nutrienți în corp, cum ar fi vitaminele C și E, menține sănătatea cardiovasculară, previne migrenele și simptomele care le însoțesc, dar ajută și la menținerea stării generale de sănătate a organismului uman, grație proprietăților puternic antioxidante.

Această substanță liposolubilă are acțiune benefică și în cazul bolilor degenerative, al diabetului, în afecțiunile gingivale, în anumite tipuri de cancer (de exemplu SIDA ori HIV), dar contribuie și la reducerea efectelor secundare din cauza administrării unor medicamente.

Efectele benefice ale coenzimei Q10 asupra organismului

Numeroase studii clinice au scos în evidență că, coenzima Q10 are o serie de efecte benefice asupra întregului organism uman.

  1. Prevenirea și tratarea afecțiunilor cardiace
    Principala afecțiune pentru care se indică administrarea coenzimei Q10 este insuficiența cardiacă congestivă, însă este utilă și în cazul aritmiilor, angină pectorală, cardiopatie ischemică sau ateroscleroză; coenzima Q10 poate mări performanța fizică și mentală prin îmbunătățirea ritmului cardiac și a oxigenării miocardului.
  2. Reglarea hipertensiunii arteriale
    Având capacitate de îmbunătățire a sănătății cardiace și de ameliorarea efectelor nocive ale radicalilor liberi asupra inimii, coenzima Q10 contribuie la diminuarea hipertensiunii arteriale prin consum de suplimente pe bază de coenzima Q10. De fapt, coenzima Q10 stopează efectele secundare ale statinelor, stimulează circulația sanguină, contribuie la recuperarea pacienților după infarct miocardiac, are efect vasodilatator, scade nivelul de citokine care favorizează inflamația și reduce vâscozitatea sângelui.
  3. Efectul energizant asupra organismului
    Coenzima Q10 are un rol important în sinteza de ATP, fiind implicată în transferul de energie dintre celule, iar în cazul unui deficit de coenzimă Q10, funcțiile organelor vitale sunt afectate din lipsă de energie.
  4. Reducerea nivelului de colesterol din sânge
    Ca și antioxidant puternic, coenzima Q10 împiedică grăsimea să se depună pe vasele de sânge, reduce colesterolul LDL (colesterol "rău") și menține un nivel optim de colesterol HDL (colesterol "bun").
  5. Echilibrarea nivelului de zahăr din sânge
    Coenzima Q10 este un adjuvant în tratarea diabetului zaharat prin îmbunătățirea rezistenței la insulină și menținerea nivelului de zahăr din sânge în parametrii normali, însă sunt necesare cercetări suplimentare privind tratamentul corect al diabetului.
  6. Diminuarea frecvenței apariției migrenelor
    Acumularea calciului în celule cauzată de funcțiile mitocondriale anormale și de producerea în exces a radicalilor liberi nocivi poate favoriza apariția migrenelor. Prin aport suplimentar de coenzima Q10 pot fi prevenite apariția migrenelor și a frecvenței acestora.
  7. Intărirea sistemului imunitar
    Coenzima Q10 ca și imunomodulator natural, are rolul de a crește rezistența organismului la atacul unor virusuri, datorită abilității sale de a rezolva unele probleme care pot afecta sistemul imunitar.
  8. Ameliorarea simptomelor asociate bolii Parkinson
    Suplimentele alimentare pe bază de coenzima Q10 contribuie la încetinirea degenerării funcțiilor cognitive, de ameliorarea simptomelor acestei boli. Odată cu înaintarea în vârstă, funcțiile mitocondriilor se deteriorează și poate cauza boli ca Parkinson sau Alzheimer. De aceea, coenzima Q10 poate fi benefică pentru încetinirea declinului funcțional și reducerea efectelor pe care radicalii liberi le au la nivel cerebral.
  9. Efectul antioxidant și anti-îmbătrânire
    Coenzima Q10 combate acțiunea particulelor nocive asupra corpului, inclusiv asupra pielii prin efectul anti-aging, deoarece reduce stresul oxidativ, protejează celulele din organism și ADN-ul celular, participă la hidratarea și elasticitatea pielii prin eliminarea agenților care contribuie la îmbătrânirea ei prematură. Datorită beneficiilor sale, coenzima Q10 se regăsește în compoziția cremelor de față care ajută la estomparea ridurilor, iar consumul de suplimente alimentare pe baza acesteia protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete și a agresiunii factorilor de mediu.
  10. Păstrarea sănătății gingiilor
    În caz de gingivită și parodontoză (gingii umflate, sângerânde, înroșite sau dureroase) rolul suplimentelor alimentare care conțin coenzima Q10 conduc la o vindecare mai rapidă a acestora. Nivelurile de coenzimă Q10 sunt mai mari la bărbați decât la femei, iar la vârstă înaintată suplimentele alimentare pe bază de coenzimă Q10 sunt foarte utile pentru îmbunătățirea stării generale de bine a organismului. De asemenea, reîntoarcerea oamenilor spre practicile și terapiile naturale nu este o modă, ci o necesitate pentru menținerea sănătății, în pace și armonie cu natura, mai ales că: ”nu existăm și nu vom exista decât prin natură”.

Acest site utilizează COOKIES pentru a vă oferi cea mai bună experiență online.

Logare

Meniu

Coșul dvs

Nu există produse în coșul dvs