Cum prevenim și combatem balonarea

Cum prevenim și combatem balonarea

Cu toții ne dorim o digestie normală, fără balonări și cu un tranzit intestinal bine reglat. Digestia reprezintă funcția organismului și constă într-o serie de procese mecanice și biochimice prin care alimentele sunt descompuse în componentele din care ne luăm nutrienții și energia. Materialul care rămâne dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare - conf.dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist.

O parte din aceste resturi sunt gaze inodore în condiții normale ele sunt purtate ușor de intestin; acestea sunt metanul, oxigenul, azotul. Trecerea acestor gaze, fără durere este cunoscută sub numele de flatulență și cu toții trăim această parte normală a digestiei. Însă când se produc alte gaze, la temperaturi și presiuni mai mari, rezultatul poate fi foarte neplăcut. Gazele formate în acest caz sunt niște compuși care conțin sulf (mercaptani) și produc acea stare de disconfort, chiar dureroasă când abdomenul se balonează. Balonarea este un semnal al organismului care nu trebuie ignorat.

Câteva din cauzele cele mai des întâlnite ale balonării:

1. Alimentatia excesivă – atunci cand se consumă porții mari de alimente și se mai și combină macronutrienții (proteine, lipide, glucide) în mod necorespunzator, apare fenomenul de balonare. Exista o serie de alimente care ar putea cauza balonare: fasolea, conopida, varza, ceapa, usturoiul, care trebuie sa fie consumate in cantitati limitate sau chiar eliminate temporar din dietă.

2. Intoleranța alimentară – mai ales la gluten și lactoză. Intoleranța anumitor alimente poate fi stabilită doar prin teste imunologice specifice.

3. Aerofagia – inghițirea unor cantități mari de aer poate cauza balonare. Gesturi banale cum ar fi vorbitul in timpul mesei, bautul lichidelor cu paiul, mestecarea gumei ar trebui reduse/eliminate pentru a scadea incidenta balonarii.

4. Sindromul de colon iritabil – este adeseori asociat cu balonarea și este necesară o evaluare medicala completă pentru diagnosticare corectă.

5. Constipația – este una din cauzele cele mai frecvente ale balonării. Pentru combaterea constipației trebuie crescută cantitatea de fibre alimentare asimilate: fructe, legume, cereale neprelucrate, etc. De asemenea, este recomandată o bună hidratare cu 30-40 ml apă/corp/zi, deoarece în absenta fluidelor, constipația devine și mai severă.

Cateva sfaturi practice ce pot fi aplicate când suferim de balonare:

1. Plimbare ușoară dupa masă – mișcarea poate stimula eliberarea hormonilor care favorizează activitatea digestivă.

2. Eliminarea gazului nedorit – Exista remedii care conțin niste substanțe specifice și care descompun repede gazele formate în exces. Așadar, Ceaiul de Mentă, Ceaiul de Mușetel și ceaiul de Dud de la Hofigal pot ajuta la tratarea balonării

3. Fibrele alimentare - trebuie consumate în cantități mai mari în cazul în care balonarea este cauzată de spasm intestinal.

4. Eliminarea stimulenților – ceai negru, cafea, ciocolată, grăsimile, care pot favoriza spasmele tractului digestiv.

5. Atenție la produsele lactate – acestea pot fi inlocuite în dieta cu produse similare care nu conțin lactoză

6. Evitarea temperaturii prea reci sau prea calde a alimentelor - pentru a scădea incidența aerofagiei.

7. Observarea și notarea alimentelor care produc balonare și implicit reducerea/eliminarea lor din dietă.

8. Diagnosticarea – balonarea poate semnala prezenta unor afectiuni serioase ale tractului digestiv si daca nu cedeaza prin remedii simple, aplicate acasa, este necesar sa ne adresăm medicului pentru un examen complet.

Constipația este și ea un simptom, nu o afecțiune. Ea este cauzată de cele mai multe ori de o dereglare în modul de funcționare a colonului, Obiceiurile normale legate de scaun pot varia foarte mult la oamenii sănătoși, între de 3 ori pe zi si de 3 ori pe saptamana. Constipatia este un simptom care trebuie corectat. Ea trebuie bineînțeles tratata pentru a elimina sau măcar reduce discomfortul abdominal, precum și pentru a evita eventualele complicații. Constipația cronică netratată poate duce la probleme mai serioase cum ar fi hemoroizii sau blocarea parțială a colonului, etc.

Câteva măsuri pentru tratarea constipației

Obiectivul tratamentului este de a restabili un tranzit normal fără a folosi laxative sau clisme. Principalele masuri ce pot fi luate ar fi:

- O dietă potrivită

Prima măsură împotriva constipației este o dietă bogată în fibre, care se găsesc în fructe și legume. Fibrele alimentare sunt o parte din anumite alimente care trec prin intestin și colon aproape nemodificate. Fibrele nedigerate mențin apa și păstrează scaunul moale și usor deplasabil catre rect.

Tărâțele reprezintă învelișul exterior al boabelor de cereale, adică partea eliminată în procesul de prelucrare pentru obținerea făinei, și sunt una din cele mai ieftine surse de fibre din alimentație. Sunt lipsite de gust, dar o linguriță conține circa 2 g de fibre dietetice, ceea ce reprezintă un supliment alimentar foarte recomandat.

Este posibil ca la început să provoace balonări, gaze sau chiar crampe abdominale, dar se recomandă folosirea în continuare a acestora, pentru că în 2-3 săptămani scaunul se va regla, digestia va funcționa mai bine, iar aceste efecte neplăcute vor disparea.

Ca remedii se pot folosi Redigest și Mlădițe de Merișor de Munte de la Hofigal

Fructe: prune, mere golden, kiwi, pere, pepene, smochine, cirese, caise, nectarine. Legume: fasole verde, galbenă, varză, spanac, conopida, broccoli.

Cereale: fulgi de ovăz, secară, hrișca

Seminte: in.

- Mese regulate. Este foarte importanta existenta micului dejun

- Folosirea cu moderatie a laxativelor și numai dupa indicațiile medicului

Rutina unui scaun zilnic

Dacă nu s-a obținut un scaun după 2-3 zile, este desigur recomandată folosirea unui supozitor cu glicerina sau chiar a unei clisme.

Este necesar:

- exercitiu fizic zilnic. Exercițiile fizice regulate contribuie la îmbunătățirea mișcărilor mușchilor colonului, având consecințe cât se poate de pozitive asupra obiceiurilor legate de scaun.

- pe cât posibil evitarea unor alimente și medicamente care favorizează constipația (bineînțeles, numai cu acordul medicului) - hidratarea corespunzatoare. Este foarte important să se consume lichide împreuna cu fibrele.

- folosirea limitată a supozitoarelor și a clismelor

Acest site utilizează COOKIES pentru a vă oferi cea mai bună experiență online.

Logare

Meniu

Coșul dvs

Nu există produse în coșul dvs