Ce mâncăm în vacanță?
- 20.08.2023
- Home
Este sezon de concedii, toata lumea vrea să arate bine și asta în condițiile în care, împreună cu aceste mult așteptate zile de vară vin și tentațiile culinare, care pot ruina efortul de a menține o formă fizică dorită - Conf. dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist
Controlul asupra a ceea ce mâncăm devine aproape imposibil atunci când este aleasă varianta de vacanță de tip all inclusive. Permanenta expunere la alimente care arată delicios, însă care nu sunt întotdeauna de calitate (prin prisma modului de gătire, a aportului de sare, a excesului de aditivi/conservanți alimentari), este un factor care pot afecta echilibrul alimentar în vacanță.
În concediu, mai ales la mare, se consumă pește proaspăt pe grătar, dar nu ar trebui consumat singur. Salatele trebuie să fie și ele la îndemână și legumele care pot fi și ele preparate de preferabil crude sau pe grătar. Ar fi de dorit să avem grijă și ce sos sau cât sos folosim la salată.
Un aspect important al menținerii stării de sănătate vara este hidratarea, iar apa este ingredientul cheie care ne va menține echilibrul hidric și termic al corpului. Fiind cald afară trebuie mărită cantitatea de apă consumată indiferent de nivelul de efort fizic depus.
Ceaiurile din plante neîndulcite consumate la temperatura camerei și cu multă lămâie sunt și ele utile în hidratare. La fel fructele (pepenele) și legumele de sezon furnizează o cantitate apreciabilă de apă. Se stie faptul că băuturile care conțin cofeină (ceaiul, cafeaua) și alcoolul nu hidratează organismul, ci au chiar potențial ca diuretic. Și de aceea, atunci cand sunt consumate, se va suplimenta aportul de apă pentru compensație.
În plus, lichidele nu se vor consuma direct de la frigider, diferenta de temperatura dintre aceea fiziologică a corpului și cea a lichidului rece e foarte mare, se produce vasoconstricție și, pentru echilibrare, organismul produce caldură; de asemenea, lichidele cu temperaturi de consum mai mici de 10 grade C, acționează inflamator și asupra faringelui, laringelui, producând dureri la acest nivel.
Un alt aspect important al vacanței de vara este legat de expunerea la soare. În plus, exista uneori preocuparea legată de cum să ne bronzăm mai repede, mai uniform și nu în ultimul rând fără riscuri în privința stării noastre de sănătate. Știm cu toții pericolele care apar atunci când se petrece prea mult timp la soare.
Se vorbește foarte mult despre beta-caroten ca despre un catalizator al procesului de bronzare. Beta-carotenul, ca substanță aparține unei familii de compuși numiti carotene sau carotenoide și se găsește în fructele și legumele de culoare galbenă sau roșie. El este transformat în organism în retinol (vitamina A) care este un antioxidant foarte necesar.
Studiile clinice au aratat că printr-un consum echilibrat de alimente bogate în beta-caroten, organismul poate beneficia de protecție împotriva radicalilor liberi.
Aceasta protecție are un nivel mai ridicat atunci când în organism alături de beta-caroten mai există și vitaminele C și E.
Cele mai importante surse alimentare de beta-caroten sunt legumele si fructele de culoare verde, galbenă și portocalie: morcov, spanac, salată verde, roșii, broccoli, pepene galben. În general, cantitatea de beta-caroten existentă într-o plantă este direct proporțională cu intensitatea culorii acesteia.
Este adevarat ca anumite alimente, consumate constant, dau pielii un ton mai cald, de bronz natural. Si legumele verzi cu frunze cu pigment inchis sunt recunoscute pentru faptul ca îmbunătățesc strălucirea pielii. Asadar, vara sunt de inclus in dieta zilnica:
- Morcovi
- Cartofi dulci
- Ouă
- Lămâi
- Alune de padure
- Spanac
- Ardei gras
- Mango
Fructele şi legumele proaspete reprezintă o sursă de antioxidanţi naturali.
Putem complete și cu Suplimentul nutritiv Complet Hof antioxidant care se adresează tuturor categoriilor de vârstă (de la copiii de 3 ani pana la vârsta maturităţii), datorită compoziţiei sale de amarant, topinambur şi spirulină asigură necesarul de minerale (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Mn, Cu, I), vitamine, aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, flavonoide, lecitine, vitamine (A, B1, B2). Este recomandat într-o gamă variată de afecţiuni, efectul său principal fiind de echilibrare completă a organismului, împiedicarea formării radicalilor liberi şi combaterea fenomenelor de îmbătrânire prematură. Are rol tonifiant şi vitaminizant al organismului în perioadele de suprasolicitare psihică şi intelectuală o organismului.