Cum să ne protejăm în sezonul estival?

Cum să ne protejăm în sezonul estival?

Insolaţia este o urgenţă medicală, ce poate apărea în cazul expunerii prelungite în timpul verii la razele soarelui - Dr. Iulia Hobeanu

În mod normal, organismul uman posedă o serie de mecanisme de adaptare la temperaturi ambientale înalte, prin care îşi menţine o temperatură constantă. Metabolismul general scade, iar creşterea transpiraţiei şi vasodilataţia periferică favorizează pierderea de căldură.

În momentul în care această capacitate de adaptare este depăşită apar simptomele hipertermiei. Copiii, persoanele vârstnice şi persoanele supraponderale, la care procesul de termoreglare este mai puţin eficient, sunt cele mai expuse riscului de insolaţie. De asemenea, activitatea fizică intensă, umiditatea ridicată şi deshidratarea favorizează apariţia insolaţiei.

Simptomatologie

Iniţial apare aşa numita “epuizare de căldură” ce se manifestă prin creşterea temperaturii corpului peste 37°C, cefalee (dureri de cap), greaţă, vărsături, ameţeli, tahicardie (creşterea ritmului bătăilor inimii), scăderea tensiunii arteriale, dureri şi crampe musculare, oboseală, slăbiciune.

Persoana afectată trebuie să întrerupă orice activitate şi trebuie să se odihnească într-un mediu răcoros, cu ridicarea picioarelor şi înlăturarea hainelor în exces. Pentru a se răcori rapid se pot folosi comprese reci sau pungi cu gheaţă aşezate pe abdomen sau în axile (sub braţe).

Rehidratarea este foarte importantă pentru înlocuirea fluidelor şi mineralelor pierdute prin transpiraţie. Trebuie să se bea 1.5-2 litri de lichide reci la fiecare 2-4 ore până când pacientul urinează în cantitate suficientă şi urina este normală la culoare. În mod normal este nevoie de o perioadă de recuperare de 24-36 ore.

În cazul expunerii mai severe la temperaturi ridicate, atunci când nu se iau la timp măsurile menţionate mai sus, se ajunge la “insolaţie”, stare caracterizată prin creşterea temperaturii corpului peste 40° C , tegumente uscate şi fierbinţi, oboseală extremă, cefalee, vărsături “în jet”, diaree, tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, tulburări ale stării de conştienţă (confuzie, anxietate, pierderea cunoştinţei), convulsii, dificultăţi în respiraţie.

Insolaţia este o urgenţă medicală, viaţa pacientului fiind în pericol. De aceea, se apelează serviciul medical de urgenţă, după care se pot lua o serie de măsuri de prim ajutor. Persoana trebuie mutată într-un mediu răcoros, dezbrăcată şi aşezată astfel încât să fie expusă la aer cât mai multă suprafaţă corporală. Se folosesc tehnici de răcire prin comprese reci şi pungi cu gheaţă pe abdomen, gât şi în axile, pulverizarea corpului cu apă nu foarte rece, ventilaţia corpului. Dacă pacientul este conştient şi cooperant i se vor administra lichide reci. 

Pielea este cel mai expus organ la procesul de îmbătrânire, la acţiunea factorilor din mediul înconjurător. Pielea realizează o barieră de protecție împotriva radiaţiilor solare, prin secreția de melanină, principalul pigment al pielii care absoarbe razele ultraviolete a luminii solare. Razele solare sunt alcătuite din raze ultraviolete (1%), raze infraroşii (59%) şi raze vizibile (40%); în functie de lungimea de undă, razele ultraviolete se împart în urmatoarele categorii: UVA, UVB şi UVC. Razele UVB sunt cele mai dăunatoare, provoacă insolaţie, distrug membrana celulară şi nucleii celulelor din epiderm şi derm. Influenţa nocivă a razelor UVB asupra ţesutului elastic sunt sporite de razele UVA, care pătrund şi mai adânc în structura pielii.

Sfaturi generale

Înainte de a trata este mai bine să previi, așa că țineți cont de aceste sfaturi pentru a evita insolația:

evitați să ieșiti afara în perioada de maxim pericol (orele 11,00-18,00);

îmbracați haine lejere, de culoare albă, cu țesătura cât mai răcoroasă, din materiale naturale;

purtați pălărie, șapcă, umbrelă;

la fiecare jumatate de oră petrecută în soare, stați minimum 10 minute la umbră;

beți foarte multe lichide la temperatura camerei, cel putin 2-3 litri pe zi;

nu consumați grăsimi, ciocolată, cafea sau alcool;

protejați-vă ochii cu ochelari de soare;

oricât de bine v-ați simți, nu abuzați de aerul condiționat;

nu vă suprasolicitați, nu faceți sport la orele caniculare;

odihniți-vă suficient. Un organism obosit se epuizează repede pe caldură;

alegeți crema cu factorul de protecție potrivit.

Pe post de ecran protector, apelați cu încredere la uleiul de cătină, care reduce impactul razelor solare cu 30%.

Salcia este aspirina naturală, fiind recomandată în tratarea febrei. Salicilol natural acţionează eficient în calmarea inflamației. Spre deosebire de toate produsele comerciale de tip aspirină, produsul Salicilol Natural de la Hofigal nu are efecte secundare şi este perfect tolerat de organism. Prin conţinutul bogat în salicilină, acţionează selectiv, trece prin stomac şi intestin fără să irite mucoasa gastrică şi fără să determine apariţia unor tulburări funcţionale ale tractului intestinal. Din ficat, unde este transformat în acid salicilic, ajunge în circulaţia sanguină, unde îşi exercită acţiunea benefică. Tabletele Salicilol de la Hofigal au efect analgezic, antipiretic, antiinflamator. Combate stările febrile, ajută la scăderea temperaturii ridicate a corpului ca reacție a organismului la expunerea prelungită la căldură.

Sunătoarea are proprietatea de a drena vezica biliară și de a înlătura astfel senzația de greață.

Valeriana combate starea de greață care însoțește insolația, are efect sedativ, calmant, poate induce somnul și calmează durerile de cap, îmbunătățește activitatea cardiacă, combate tulburările de ritm cardiac. Este un supliment natural ce asigură un aport bogat de nutrienți și substanțe bioactive necesar pentru suplimentarea dietei în restabilirea funcțiilor fiziologice și a stării de sănătate a organismului, contribuind la susținerea unui psihic sănătos.

Uleiul de levănțică este recomandat pentru combaterea durerilor de cap. Se recomandă în amestec cu alte plante: flori de tei, mentă, busuioc, coada șoricelului, flori de soc.

Cunoscând rolul important al antioxidanţilor, specialiştii companiei Hofigal au creat gama de produse cosmetice: HOF.VIODANA - gamă care a cucerit numeroase medalii de aur la târguri interne şi internaţionale. Aceste  produse cosmetice conţin ca şi substanţe active: ulei de cătină, Coenzima Q10, spirulină, extract de nalbă, castan, aloe, castravete, tinctură de echinacea.

Laptele demachiant conţine ulei cătină, Coenzima Q10, extract de muşeţel. Este indicat la orice vârstă. Prin asocierea uleiului de cătină cu Coenzima Q10 şi extractul de muşeţel se realizează un produs care foloseşte în mod deosebit la demachierea şi curătarea tenului atât de impurităţile acumulate în timpul zilei cât şi de machiajul corector utilizat. Pielea capătă un aspect distins, proaspăt, natural.

Gel contur ochi care are în compoziţie tinctura de echinaceea, ulei de cătină, Coenzima Q10 şi este destinat pentru hidratarea normală  a zonei oculare. Se aplică în jurul ochilor şi pe pleoape, prin mişcări circulare, dimineaţa şi seara, după demachiere. Complexul tincturii de echinaceea cu uleiul de catină, asociat cu Coenzima Q10 acţionează sinergic în lupta împotriva radicalilor liberi, responsabili procesului de îmbătrânire prematură sau accelerată, dar şi de prevenire a formării cearcănelor.

Crema  antirid care are în compoziţie ulei de cătină, biomasa Spirulina platensis, Coenzima Q10 şi este indicată la orice vârsta şi pentru orice tip de piele, în mod special pentru întreținerea tenurilor uscate şi deshidratate, pentru prevenirea apariției ridurilor. Se aplică dimineața şi seara, pe pielea demachiată şi curățată. Pielea devine netedă, catifelată, menţinându-şi nivelul normal de hidratare.

Gama de produse cosmetice  HOF.VIODANA  a fost creată şi la monodoze pentru o dozare cât mai bună și foarte practică pentru femeile care călătoresc. 

Crema  pentru  îngrijirea gâtului are în compoziție extract castan, extract nalbă, Coenzima Q10, ulei de cătină. Este indicată la orice vârstă, pentru întreținerea zonelor deshidratate şi ridate ale pielii gâtului. Se aplică dimineața şi seara, prin masare ușoară a zonelor deshidratate şi ridate a pielii gâtului. Prin asocierea extractului de castan, de nalbă şi a uleiului de cătină cu Coenzima Q10 este potențată acțiunea sinergică a unor principii bioactive prezente în aceste extracte. Produsul are rol de protejare, calmare, regenerare, întreținere, cicatrizare, antiinflamatorie şi de decongestionare a pielii gâtului.

Utilizarea zilnică a Laptelui pentru corp – Hof.Viodana protejează pielea de efectele nocive ale factorilor de mediu, previne îmbătrânirea prematură a pielii conferă acesteia un aspect catifelat, prin acțiunile sale de hidratare în profunzime, de menținere a echilibrului hidro-lipidic al pielii şi de reglare a pH-ului.

Utilizarea zilnică a Cremei pentru mâini Alexandra împiedică ridarea şi îmbătrânirea timpurie a mâinilor. Protejează mâinile în cazul activităților care necesită un contact îndelungat cu apa şi detergenți. Formează pe suprafața pielii un strat protector, ca o mânușă invizibilă, care protejează pielea palmei în cursul întregii zile. Este de neînlocuit şi vara şi iarna, pentru că împiedică uscarea pielii, îmbunătățește elasticitatea pielii mâinilor şi îngrijește cuticulele.

În cazul unui păr cu probleme trebuie să ne gândim şi la deficienţele nutriţionale. De exemplu, un păr subtire şi uscat arată că în organism există carenţe de acizi graşi nesaturaţi, în timp ce mătreaţa atrage atenţia asupra unei lipse de vitamina A. Părul trebuie periat regulat şi cu atenţie, cu o perie cu peri naturali (cele cu perii din plastic fac ca firul să se despice la vârfuri, iar cele cu peri ascuţiţi îl rup în timpul pieptănării). Pentru tonifiere şi întreţinere, este recomandat ca pe perie să se aplice câteva picături de ulei esenţial cum ar fi cel de lavandă, busuioc sau rozmarin.

Pentru stoparea căderii părului recomandăm utilizarea Săpunului moale vegetal (prin masarea uşoara a pielii capului se îmbunătăţeşte circulaţia locală sanguină), apoi aplicarea soluţiei Chelstop stimulează revitalizarea rădăcinii firului de păr. Utilizarea topică a acestor soluţii trebuie suplimentată prin administrarea de produse bogate în principii bio-active (complexul de vitamine B) şi minerale (fier, seleniu, zinc), necesare creşterii unui păr sănătos şi plin de vitalitate. (Se-Spirulin, Hofimun, Spirulina cu extract total de cătină).

Acest site utilizează COOKIES pentru a vă oferi cea mai bună experiență online.

Logare

Meniu

Coșul dvs

Nu există produse în coșul dvs