Remedii naturale în profilaxia și tratamentul rino-sinuzitelor

Remedii naturale  în profilaxia și tratamentul rino-sinuzitelor

Bolile inflamatorii acute ale sinusurilor paranazale se caracterizează prin inflamația învelișului mucos al cavităților paranazale. Expunerea la frig, umezeală, diferențele bruște de temperatură și presiune atmosferică, noxele, praful slăbesc puterea de apărare a mucoasei rino-sinusale, prin inhibarea activității muco-ciliare locale. În ceea ce privește, factorii favorizanți ai dezvoltării unui episod de rino-sinuzită enumerăm prezența unor factori obstructivi intranazali cronici (deviație de sept, rinite cronice hipertrofice), precum și a unor particularități anatomice nazo-sinusale locale (anomalii ale complexului osteo-meatal, malformații rino-sinusale, sechele post-traumatisme nazale). Bolile generale, de tipul diabetului zaharat, stări carențiale prelungite ale organismului ca : avitaminozele, sindroamele anemice, hipocalcemiile, infecția cu bacilul Koch predispun către o sensibilitate accentuată la variațiile parametrilor fizici ai mediului ambiant, și implicit a contracara mult mai facil o infecție de căi respiratorii superioare. Alteori, în etiopatogenia sinuzitelor acute apar stările alergice sub diferite forme (coriza de fân, rino-sinuzite polipoase, rino-sinuzite hiperplazice).

Etiopatogenia rino-sinuzitelor acute este dată cel mai frecvent de Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis precum și Staphylococcus aureus. Sinuzitele acute sunt în principal monomorfe, determinate de prezența unui singur agent etiologic. Sinuzitele cronice recunosc ca etiopatogenie o flora polimorfă multimicrobiană.

Sinuzita poate fi acută (care durează mai puțin de 4 săptămâni) sau cronică (care durează 4 săptămâni sau mai mult).

Din punct de vedere clinic, tabloul sinuzitei acute cuprinde durere facială, obstrucție nazală, secreții intra-nazale purulente, scăderea mirosului (hiposmie), febră (T>38,2 C), uneori halenă fetidă, fatigabilitate, tuse. Localizarea durerii sau a sensibilității depinde de sinusul afectat:

  •  - durerea la nivelul obrajilor și a incisivilor este deseori cauzată de inflamația sinusului maxilar ;
  •  - durerea la nivelul frunții, deasupra sprâncenelor, poate fi cauzată de inflamarea sinusului frontal ;
  •  - durerea retrooculară (în spatele ochilor), în creștetul capului sau la nivelul ambelor tâmple, poate fi produsă de inflamația sinusului sfenoidal ;
  •  - durerea în jurul orbitei sau retroocular este determinată de inflamația sinusului etmoid.

Există câteva modalități profilactice prin care se poate reduce riscul dezvoltării sinuzitelor:

  •  - măsuri imunoprofilactice nespecifice, bazate pe principii și remedii naturale, înainte de sezonul rece ;
  •  - tratarea congestiei nazale (nas înfundat) cauzată de viroze respiratorii sau de alergii; aceasta poate ajuta la prevenirea infecției bacteriene a sinusurilor ;
  •  - evitarea contactului cu persoanele bolnave, care prezintă infecții de căi respiratorii superioare;  evitarea fumatului activ si pasiv; fumatul scade capacitatea de apărare a mucoasei, prin încetinirea clearence-ului muco-ciliar ;
  •  - evitarea respirării de aer uscat; este recomandat umidifierea și aromatizarea aerului respirat, în principal pe durata sezonului rece, prin utilizarea uleiurilor volatile, de exemplu Uleiul volatil de mentă, Uleiul volatil de eucalipt, Uleiul volatil de brad.

Efectele benefice redutabile ale utilizării remediilor din Echinacea sunt cel antibacterian şi cel antiviral, în special faţă de virusul gripal, alte virusuri cu tropism respirator şi virusul herpes. Peste 350 de studii clinice atestă efectele de tip imuno-protector al Echinaceei în evoluţia episoadelor de rino-sinuzită, ca şi posibilitatea utilizării ei măsură profilactică. Se recomandă administrarea preparatelor de Echinacea încă de la apariţia primelor semne de boală şi pînă la dispariţia lor.

În acest sens, Hofigal a conceput şi a fabricat o serie de produse apifitoterapeutice şi gemoterapeutice care previn infectiile acute ale căilor respiratorii superioare sau pot diminua riscul complicațiilor în cazul declanșării rino-sinuzitei acute.

Hofimun are în compoziţia sa: 300 mg pulbere din părţi aeriene de Echinacea (Echinacea purpurea), 140 mg extract din părţi aeriene de Echinacea (Echinacea purpurea), 30 mg acid ascorbic, 17,50 mg gluconat de Zn echivalent la 2,5 mg zinc . Este utilizat in scop adjuvant al antibioterapiei pentru prevenirea si tratarea IACRS; are actiune antiinflamatoare şi imunostimulatoare, prin creşterea rezistentei nespecifice a organismului (compusul realizeaza o însumare a efectelor imunostimulatoare ale extractului de Echinacea şi ale vitaminei C, iar aportul bine dozat de zinc crește activitatea a peste 300 de enzime care joacă rol important în scăderea proceselor inflamatorii și întărirea sistemului imunitar); contribuie la diminuarea formării radicalilor liberi, atenuând îmbătrânirea țesuturilor, la refacerea sistemului imunitar și la creșterea rezistentei organismului la efort fizic și intelectual.

Hofimun Forte este un supliment nutritiv fitocomplex (extract din fructe de zmeur, extract din Echinacea, extract concentrat din rădăcină de lemn dulce, ascorbat de magneziu ) cu rol de reechilibrare a mecanismelor de apărare ale organismului şi efecte de prevenire a unor afecțiuni virale intercurente, creșterea rezistentei imune fata de germeni microbieni si micotici. Este recomandat în: infecţii acute şi cronice ale căilor respiratorii superioare (angine, faringite, laringite, bronşite), profilactic în perioade cu risc crescut de infecții cu virusuri gripale, efect sudorific în stările febrile; herpes recidivant cu episoade de erupții cutaneo-mucoase frecvente; infecții ale tractului urinar, procese inflamatorii din sfera uro-genitala; imunodepresie post-chimioterapie și radioterapie; infecții cutanate bacteriene (acnee, furunculoze); psoriazis, neurodermite; boli cronice cardio-vasculare asociate cu hipercolesterolemie; adjuvant în tratamentul ulcerelor gastro-duodenale; tonic în perioada de suprasolicitare fizică şi intelectuală, surmenaj.

Echinavit C conţine extract din fructe de Cătină (Hippophäe rhamnoides), extract de Roiniţă (Melissa officinalis), extract din fructe de Măceş (Rosa canina), extract de Echinacea (Echinacea purpurea), extract din fructe de Zmeur (Rubus idaeus), seminţe degresate de In (Linum usitatissimum). Are proprietăti de stimulare şi echilibrare a sistemului imunitar, de vitaminizare, de remineralizare şi fortifiere a organismului. Echinavit.C are şi calităţi antioxidante, antianemice, antiseptice şi de regenerare a pielii şi mucoaselor; benefic prin funcţiile sale antivirale (herpes simplex si virus gripal); asigură un aport natural de vitamine şi minerale (A, E, B1, B2, C) pentru creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copilului; contribuie la îmbunătăţirea memoriei (în special la copii). Este un supliment alimentar cu rol în creşterea rezistenţei organismului faţă de diferiţi agenţi patogeni; în convalescentă după boli febrile (în special la copii şi vârstnici); herpes recidivant cu episoade frecvente de erupţii cutaneo-mucoase; procese infecţioase ale tractului urinar şi inflamaţii din sfera uro-genitală; în perioade de suprasolicitare fizică şi intelectuală, surmenaj, stres; oboseală cronică, stări de astenie; insomnie; în imunodepresie post chimio- sau radioterapie; infecţii cutanate bacteriene (îndeosebi cele streptococice), psoriazis, neurodermite, varicela; diferite forme de avitaminoze; anemii; anorexie (în special pentru copii); dupa traumatisme sau postoperator (accelerează procesul de cicatrizare şi atenuează apariţia complicaţiilor septice); pentru creşterea capacității de concentrare, învățare şi memorare la copii (în perioada examenelor); tonic general al organismului.

Tinctura de Echinacea stimulează capacitatea de apărare naturală a organismului împotriva unor agresiuni interne sau externe şi susţine mecanismele de apărare nespecifică împotriva agenţilor etiologice virali şi microbieni; contribuie la menţinerea sănătăţii căilor respiratorii superioare în perioadele reci ale anului, cu acţiune benefică în stări gripale, răceala, guturai, stări febrile; atenuează şi/sau scurtează perioada de convalescenţa după procese inflamatoare ale căilor respiratorii, ale tractului urinar, în oreion, herpes recidivant cu episoade de erupţii cutaneo-mucoase frecvente; are influenţă pozitivă în procesul de reepitelizare şi combatere a complicaţiilor septice de la nivelul ţesutului cutanat (cauzate de agenţi bacterieni, în imunodepresie post chimio- sau radioterapie; îmbunătăţeşte starea generală a organismului, este tonic general în astenia de primăvară.

Spirulină cu extract total de cătină - realizează astfel o combinaţie armonioasă între calităţile nutriţionale şi bioenergetice ale spirulinei şi proprietăţile vitaminizante şi remineralizante ale extractului de cătină. Produsul rezultat este un supliment alimentar care intervine în reglarea şi echilibrarea principalelor funcţii metabolice şi imunologice ale organismului. Spirulina este o sursă bogată de proteine, conţine o gamă largă de aminoacizi, acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, polizaharide, vitamine hidrosolubile şi liposolubile, hormoni vegetali, enzime, microelemente şi pigmenţi activi biologic (ficocianine si aloficocianine). Extractele din fructul de cătină sunt o reală sursă naturală polivitaminică (cea mai bogată sursă de vitamine A, E, carotenoizi, vitaminele C, P şi întreg complexul B), microelemente bioactive (fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu), precum şi acizi graşi esenţiali.

Flavovit C – este constituit dintr-o asociere armonioasă de vitamina C şi flavonoizi, fiind recomandat pentru acţiunea sa puternic antioxidantă astfel, la copii este prescris în stări de deficienţe imunologice (IACRS recurente), rahitism. În cazul adulţilor este recomandat în osteoporoză, osteopenie, hipovitaminoză C.

Gemoderivat din mlădiţe de măceş – prezintă o acţiune antiinflamatorie, antialergică, osteoblastică, fiind recomandat în întârzierile de creştere la copii, decalcifieri osoase şi demineralizări infantile, osteoporoză post-menopauză, hipovitaminoze.

Dr. Iulia-Mihaela Hobeanu
competențe în api-fito-terapie la Hofigal Export Import SA Medic primar ORL
Doctor în științe medicale Spitalul Clinic de Urgenta ''Sf. Pantelimon''
Rețeaua Privată de Sănătate "Regina Maria"

Acest site utilizează COOKIES pentru a vă oferi cea mai bună experiență online.

Logare

Meniu

Coșul dvs

Nu există produse în coșul dvs